Sivut

maanantai 22. joulukuuta 2014

Näkkäri

Joulun aikaan on kiva antaa lahjaksi itse tehtyä, ja tänä vuonna yksi ruoka lahjoista oli nämä näkkärit. Helppo tehdä, ja varioida voi mielensä mukaan. Gluteeniton ohje löytyi http://www.vauva.fi/alue/maxin_deli ja ruisnäkkärin alkuperäinen resepti http://www.maku.fi/reseptit/rouheinen-nakkari

Päälle sipaisu voita (ei mitään margariini kissanrasvaa) ja NAM!  Joulun aikaan myös graavi/kylmäsavulohi sopii  erittäin hyvin tän kanssa. Ja on vähä terveellisempääkin! ;)

Ruisnäkkäri

1 1/2 dl kaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä 1/3 dl vehnäleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1/3 dl kauraleseitä (tai 3-viljan leseseosta) 1/3 dl ruisleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1 dl seesaminsiemeniä 1/2 dl pellavansiemeniä
3 dl vettä 1 tl suolaa 



  • Sekoita kaikki näkkärin ainekset tasaiseksi. Anna taikinan levähtää 1/2 tuntia huoneenlämmössä.
    Levitä taikina lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille ohueksi levyksi. Jaa taikinapyörällä tai veitsellä neliöiksi (murtuu paistamisen jälkeen siisteiksi paloiksi).
    Paista 150 asteessa noin 1 tunti, kunnes näkkileipä on kuivan tuntuinen ja pinnaltaan rapea. Anna jäähtyä ja paloittele.
    Rouheinen näkkäri säilyy tiiviissä rasiassa pitkään.
    * Voit tehdä kaksinkertaisen taikinan ja paistaa kaksi pellillistä kerralla uunin kiertoilmatoiminnolla.

    Itselläni ei ollut leseistä kuin ruisleseitä juuri kaapissa, joten käytin niitä ja kaurarouhetta sekä lisäsin kaurahiutaleiden määrää.

Gluteeniton herkkunäkkäri
 uunipellillinen / n. 20 palaa

2 dl maissi- tai tattarijauhoja (itse käytän tattarijauhoa)
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1-2 tl suolaa
2 1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja öljy. Sekoita nopeasti pehmeäksi taikinaksi. Levitä löysä taikina leivinpaperoidulle uunipellille, kauli tai tasoittele käsin tai lusikalla hyvin ohueksi levyksi. Anna seoksen ensin paistua uunissa 150 asteessa uunin keskitasolla n. 15-20 minuutin ajan. Ota hetkeksi uunista pois, leikkaa ruuduiksi ja paista vielä 40-50 minuuttia, kunnes leivät ovat täysin kuivahtaneet.







GLUTEENTON NÄKKÄRI, pieni kirjotusvirhe :D


Näitä maisteltiin eilen miehen kanssa. Sopi hyvin juustojen, leikkeleen ja parmesaani-rucola sekoituksen kans (oliiviöjyä, sormisuolaa,mustapippuria ja parmesaania).

Ps. Gluteeniton ja ruisnäkkäri on sen vuoksi samassa paketissa, koska eivät ole menossa allergikolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti