Sivut

torstai 8. tammikuuta 2015

Vauvan ruoka

Meidän nuorimmainen on nyt 6kk, ja on syönyt kiinteää ruokaa jo pian 2kk. Häntä sai rueta jo 5kk iässä istuttaan syöttötuolissa, joka helpotti tietysti meidän syömis harjottelua. :) Tässä meidän tulevan kulinaristin aloituksesta.

Meillä aloitettiin porkkanalla, perunalla, bataatilla, kesäkurpitsalla, kukka-ja parsakaalilla sekä palsternakalla. Erikseen maisteltiin aluksi, pidin kolmen-neljän päivän tauon ennen kuin kokeiltiin uutta.



Keitin (pienessä vesimäärässä)/höyrytin kasvikset kattilassa ja sen jälkeen sauvasekoittajalla ajoin soseeksi. Keitinlientä lisätään sen verran kun tarvis.

Höyrytän joskus kasvikset kuorineen (ravintoaineet säilyvät paremmin).
 Alla kiehuu riisi samanaikaisesti.

Vauvan soseisiin pyrin ostamaan ainoastaan luomu tuotteita ja mahdollisimman paljon tietysti kotimaista ja lähellä tuotettua. Lihat olen ostanut lihatiskiltä. Tässäkin tietysti mennään maalaisjärjellä; mikäli omassa lähikaupassa ei ole ollut just luomua tai sitä parempilaatuista riisiä, niin niillä ollaan sit menty. Ei aina voi jaksaa olla eko ja lähi vaikka siihen 90% pyrinkin. :)



 Näillä olen tehnyt meillä soseet. Blenderi on kätevä siinä vaiheessa, kun haluaa isomman satsin tehdä pakkaseen.



Pakastan soseet jääpalalokeroissa, sieltä ne on helppo siirtää esim. minigrip pusseihin ja sulatella tarvittava määrä vauvalle.






Kukkakaali-palsternakkasose

1 kukkakaali
1 palsternakka
vettä

Pese kukkakaali ja leikkaa pienemmäksi. Kuori (tai höyrytä kuorineen) ja leikkaa pienemmäksi paloiksi. Laita kattilaan ja lisää vettä sen verran että kasvikset juuri peittyvät. Keitä kypsiksi. Säästä keitinliemi toiseen astiaan. Soseuta ja lisää keitinlientä tarpeen mukaan.

Jäähdytä nopeasti ja pakasta jääpalamuottiin tai minigrip pusseihin.

Lihasose

1 Kana/possu/kalkkuna filee (keitä erikseen)

Leikkaa pienemmiksi paloiksi ja keitä kattilassa kypsäksi n. 10-20min, tarkista välillä.  Veteen voit laittaa halutessasi mausteeksi esim. sipulia, laakerinlehtiä. Säästä keitinliemi. Soseuta liha ja lisää keitinvettä tarpeen mukaan.

Pakasta liha jääpalamuotteihin 1tl/muotti. Näin sinun on helppo ottaa pakkasesta ruokailuun sopiva määrä aina sulamaan.



Kannattaa tehdä soseita myös erikseen. Eli porkkana, kukkakaali, bataatti, ananas, parsakaali.... Näin on helppo yhdistellä ruokailuun eri yhdistelmiä.

Valmiit yhdistelmät ovat myös käteviä pakkasessa. Kokeile ennakkoluulottomasti erilaisia yhdistelmiä, maistele ja kirjoittele ylös mitä soseutit keskenään.

Meillä soseruokailun ohella ollaan myös sormiruokailtu, josta kirjoittelen varmasti myöhemmin kuinka on sujunut. Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä edes yhdelle äidille! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti